THE JUVENTUS STORY

Przegląd Filmów Piłkarskich 2017

THE JUVENTUS STORY
29 czerwca 2017 eadmin

Juventus to dla Włochów źródło ogromnych emocji. Połowa półwyspu apenińskiego jest rozkochana w biało-czarnych barwach, druga połowa szczerze ich nienawidzi. Nie ma w tej relacji miejsca na stany pośrednie.

Pomysł na film o „Bianconerich” zrodził się nad talerzem spaghetti w barze, w Nowym Jorku. Lapo Elkann, spadkobierca rodziny Agnellich, do której od pokoleń należy Juventus Turyn, zaraził tą ideą swoich znajomych reżyserów – braci Marco i Mauro La Villa, którzy postanowili przekuć wizję kolegi w atrakcyjny obraz filmowy.

Lapo Elkann udostępnił reżyserom bogate archiwa, pozwolił kręcić w domach rodziny Agnellich, pomógł w wywiadach ze sławnymi fanami, jak Henry Kissinger, czy z legendami klubu: Michelem Platinim, Giampiero Bonipertim, Alessandrem Del Piero, Gianluigim Buffonem, Andreą Pirlo i Pavlem Nedvedem. Pomógł też zatrudnić gwiazdę kina – Giancarla Gianinniego – nominowanego do Oscara włoskiego aktora znanego m.in. z filmów o Bondzie – który został narratorem w „Historii Juventusu”.

THE JUVENTUS STORY/ Black and White Stripes. The Juventus Story

USA, Włochy / USA, Italy, 2015, 129 min.,