Program wsparcia

Szanowni Państwo
W życiu każdego sportowca niezwykle ważne jest tzw. „zwycięstwo za metą”, czyli aktywność zawodowa i życie prywatne po zakończeniu kariery. Nie ukrywajmy, że każdy z ludzi uprawiających wyczynowo sport świetnie sobie radzi kiedy już zawiesza buty na kołku. Gorzej kiedy zdrowie tak często eksploatowane do granic możliwości w występach dla reprezentacji i klubu dopomina się o swoje… Cierpienie, które jako dwudziestolatek zniwelowałeś masażem, dobra odnową biologiczną, kilkadziesiąt lat później jest nie do opanowania.
Dlatego między innymi  Fundacja Piłkarstwa Polskiego postanowiła przygotować dla piłkarzy – weteranów program wsparcia. Dobrze wiemy, że dla niektórych to może być kropla w morzu potrzeb, ale warto zacząć nasz pomocowy program. Niech ludzie, którzy zostawili nie raz i dwa zdrowie na boisku mają kilka tygodni wspaniałych wakacji pod opieką wytrawnych specjalistów medycyny. Im się to należy! Nie tylko pamięć po ich triumfach, pożółkłe i wyblakłe fotografie i filmy dokumentujące ich sukcesy… Staramy się im ulżyć, docenić trud jaki ponieśli w swojej piłkarskiej karierze. Z pewnością to docenią.

Zbigniew Boniek

Ogłoszony w roku 2018 Program Wsparcia – nowatorski projekt Fundacji Piłkarstwa Polskiego przeznaczony dla weteranów polskiego futbolu, znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej i materialnej spotkał się z bardzo pozytywnym przyjęciem ze strony środowiska piłkarskiego. Świadczy o tym nie tylko duża liczba nadesłanych zgłoszeń, ale przede wszystkim wiele podziękowań i ciepłych słów, które do nas dotarły.

W odpowiedzi na duże  zainteresowanie Programem, decyzją Prezesa Zbigniewa Bońka oraz Zarządu PZPN Program Wsparcia będzie kontynuowany.  Turnusy rehabilitacyjne przydzielone w ramach II edycji Programu rozpoczną się z dniem 29.09.2019 a zakończą w dniu 05.04.2020.

W drugiej edycji Programu Wsparcia niezmienne pozostają zasady naboru, jak i szeroka gama zabiegów leczniczo-rehabilitacyjnych, które w ramach turnusu otrzymają uczestnicy Programu.

Podobnie jak w zeszłym roku zawodnicy oraz zasłużeni działacze piłkarscy mogą się ubiegać o dwutygodniowy turnus rehabilitacyjny w klinice uzdrowiskowej „Pod Tężniami” w Ciechocinku, która jest partnerem programu. Osoba zakwalifikowana do programu zostanie zakwaterowana w jednoosobowym pokoju, otrzyma pełne wyżywienie w formie bufetu szwedzkiego oraz całodobową opiekę lekarską. Pobyt w uzdrowisku rozpoczyna się od konsultacji z lekarzem, który kieruje beneficjenta na wybrane zabiegi rehabilitacyjne. Ośrodek dysponuje bogatą infrastrukturą oraz szerokim pakietem wykonywanych zabiegów w takich grupach jak:

• kinezyterapia,
  • fizykoterapia,
  • magnetoterapia, światłolecznictwo, ultradźwięki,
  • hydroterapia, balneoterapia,
  • masaże

Lekarz pomoże wybrać pacjentowi dodatkowo 5 zabiegów z każdej grupy tygodniowo.

Do dyspozycji kuracjuszy są także takie atrakcje jak siłownia plenerowa w parku, zespół basenów oraz imprezy kulturalno-rozrywkowe organizowane przez Ośrodek.

Galeria zdjęć:

*Każdy uczestnik programu może liczyć na zwrot kosztów dojazdu do ośrodka

Procedura ubiegania się o turnus rehabilitacyjny w ramach „Programu Wsparcia” prezentuje się następująco:

1. Należy wejść na stronę internetową www.fundacjapilkarstwapolskiego.pl i w zakładce „program wsparcia” pobrać niezbędne dokumenty:
      – formularz zgłoszeniowy
      – oświadczenie beneficjenta
    2. Dokumenty należy wypełnić w sposób czytelny i odesłać na adres:
      Fundacja Piłkarstwa Polskiego ul. Bitwy Warszawskiej 1920 r nr.7
      02-366 Warszawa, z dopiskiem – Program Wsparcia
      Pierwszy termin nadsyłania wniosków upływa z dniem 31 sierpnia 2019 roku.
    3. Decyzje w sprawie przydzielenia turnusów podejmować będzie Kapituła Programu w oparciu o kompletne wnioski, które napłyną w zakładanym terminie.
    4. Beneficjent zostanie poinformowany o przydzielonym turnusie telefonicznie i mailowo w terminie 2 tygodni od dnia odbycia zebrania kapituły programu.
    5. Osoba skierowana na turnus rehabilitacyjny ma obowiązek potwierdzić pisemnie (mailowo lub listownie) swoją gotowość do odbycia wyjazdu w zaproponowanym terminie oraz podpisać załączone na stronie Fundacji Oświadczenie.
    6. Po potwierdzeniu zaproponowanego terminu Beneficjent otrzyma pocztą skierowanie na turnus.
    7. Z otrzymanym dokumentem Beneficjent może udać się we wskazanym w skierowaniu terminie do ośrodka „ Pod Tężniami” pod adres: ulica Warzelniana 7, 87-720 Ciechocinek.
    8. Po zakończeniu pobytu istnieje możliwość wystąpienia do Fundacji z prośbą o zwrot kosztów przejazdu do/z ośrodka. W tym celu należy pobrać ze strony wwww.fundacjapilkarstwapolskiego.pl formularz rozliczenia kosztów podróży i odesłać wypełniony na adres Fundacji, wraz z kserokopią biletów na przejazd.

Zarząd Fundacji przedłuża termin nadsyłania wniosków II edycji Programu Wsparcia do dnia 30 listopada 2019 roku.

Wnioski, które zostały nadesłane w ramach pierwszej edycji Programu a nie zostały rozpatrzone pozytywnie nadal będą brane pod uwagę i ponownie rozpatrywane przez Kapitułę Programu.

UWAGA: Wycofanie się beneficjenta z potwierdzonej już rezerwacji oznacza karencję na uczestnictwo w programie na najbliższe 3 lata.

W razie pytań prosimy kontaktować się z Fundacją pod numerem 732-122-222 lub kierować zapytania na adres:  programwsparcia@fundacjapilkarstwapolskiego.pl

Regulamin Programu Wsparcia

Wniosek Kwalifikacyjny