Program wsparcia

Szanowni Państwo
W życiu każdego sportowca niezwykle ważne jest tzw. „zwycięstwo za metą”, czyli aktywność zawodowa i życie prywatne po zakończeniu kariery. Nie ukrywajmy, że każdy z ludzi uprawiających wyczynowo sport świetnie sobie radzi kiedy już zawiesza buty na kołku. Gorzej kiedy zdrowie tak często eksploatowane do granic możliwości w występach dla reprezentacji i klubu dopomina się o swoje… Cierpienie, które jako dwudziestolatek zniwelowałeś masażem, dobra odnową biologiczną, kilkadziesiąt lat później jest nie do opanowania.
Dlatego między innymi  Fundacja Piłkarstwa Polskiego postanowiła przygotować dla piłkarzy – weteranów program wsparcia. Dobrze wiemy, że dla niektórych to może być kropla w morzu potrzeb, ale warto zacząć nasz pomocowy program. Niech ludzie, którzy zostawili nie raz i dwa zdrowie na boisku mają kilka tygodni wspaniałych wakacji pod opieką wytrawnych specjalistów medycyny. Im się to należy! Nie tylko pamięć po ich triumfach, pożółkłe i wyblakłe fotografie i filmy dokumentujące ich sukcesy… Staramy się im ulżyć, docenić trud jaki ponieśli w swojej piłkarskiej karierze. Z pewnością to docenią.

Zbigniew Boniek

Program Wsparcia jest pilotażowym projektem Fundacji Piłkarstwa Polskiego przeznaczonym dla weteranów polskiego futbolu, znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej i materialnej.

W jego ramach byli zawodnicy oraz zasłużeni działacze piłkarscy mogą się ubiegać o dwutygodniowy turnus rehabilitacyjny w klinice uzdrowiskowej „Pod Tężniami” w Ciechocinku, która jest partnerem programu. Osoba zakwalifikowana do programu zostanie zakwaterowana w jednoosobowym pokoju, otrzyma pełne wyżywienie w formie bufetu szwedzkiego oraz całodobową opiekę lekarską. Pobyt w uzdrowisku rozpoczyna się od konsultacji z lekarzem, który kieruje beneficjenta na wybrane zabiegi rehabilitacyjne. Ośrodek dysponuje bogatą infrastrukturą oraz szerokim pakietem wykonywanych zabiegów w takich grupach jak:

• kinezyterapia,
  • fizykoterapia,
  • magnetoterapia, światłolecznictwo, ultradźwięki,
  • hydroterapia, balneoterapia,
  • masaże

Lekarz pomoże wybrać pacjentowi dodatkowo 5 zabiegów z każdej grupy tygodniowo.

Do dyspozycji kuracjuszy są także takie atrakcje jak siłownia plenerowa w parku, zespół basenów oraz imprezy kulturalno-rozrywkowe organizowane przez Ośrodek.

Galeria zdjęć:

*Każdy uczestnik programu może liczyć na zwrot kosztów dojazdu do ośrodka

Procedura ubiegania się o turnus rehabilitacyjny w ramach „Programu Wsparcia” prezentuje się następująco:

1. Należy wejść na stronę internetową www.fundacjapilkarstwapolskiego.pl i w zakładce „program wsparcia” pobrać niezbędne dokumenty:
    – formularz zgłoszeniowy
    – oświadczenie beneficjenta
  2. Dokumenty należy wypełnić w sposób czytelny i odesłać na adres:
    Fundacja Piłkarstwa Polskiego ul. Bitwy Warszawskiej 1920 r nr.7
    02-366 Warszawa, z dopiskiem – Program Wsparcia

Termin nadsyłania wniosków upływa z dniem 15 lipca 2018 roku. Uwaga! Decyzją zarządu Fundacji okres przyjmowania zgłoszeń  do programu został przedłużony do 31 sierpnia 2018.
    Decyzję w sprawie przydzielenia turnusów podejmuje Kapituła Programu do dnia 15 sierpnia 2018 roku.
    Beneficjent zostanie poinformowany o przydzielonym turnusie telefonicznie i mailowo, najpóźniej do dnia 15 września 2018.
  3. Osoba skierowana na turnus rehabilitacyjny ma obowiązek potwierdzić pisemnie (mailowo lub listownie) swoją gotowość do odbycia wyjazdu w zaproponowanym terminie.
  4. Po potwierdzeniu zaproponowanego terminu Beneficjent otrzyma pocztą skierowanie na turnus.
  5. Z otrzymanym dokumentem Beneficjent może udać się we wskazanym w skierowaniu terminie do ośrodka „ Pod Tężniami” pod adres: ulica Warzelniana 7, 87-720 Ciechocinek.
  6. Po zakończeniu pobytu istnieje możliwość wystąpienia do Fundacji z prośbą o zwrot kosztów przejazdu do/z ośrodka. W tym celu należy pobrać ze strony wwww.fundacjapilkarstwapolskiego.pl formularz rozliczenia kosztów podróży i odesłać wypełniony na adres Fundacji, wraz z kserokopią biletów na przejazd.

UWAGA: Wycofanie się beneficjenta z potwierdzonej już rezerwacji oznacza karencję na uczestnictwo w programie na najbliższe 3 lata.

Decyzją zarządu  Fundacji okres przyjmowania zgłoszeń  do programu został przedłużony z 15 lipca do 31 sierpnia 2018

W razie pytań prosimy kontaktować się z Fundacją pod numerem 22 55 12 300 lub kierować zapytania na adres: programwsparcia@fundacjapiłkarstwapolskiego.pl