JORGE SAMPAOLI: REWANŻ SKREŚLONEGO

JORGE SAMPAOLI: REWANŻ SKREŚLONEGO/El Zurdo, Revancha del Ninguneado

Argentyna / Argentina, 2016, 90 min.,

reż./dir.: Roberto Cox

W małej argentyńskiej prowincji nieopodal Santa Fe, z dala od monumentalnych stadionów i milionów pesos spływających z piłkarskiego biznesu, wyobraźnię lokalnych kibiców rozpala regionalna Liga Casildense. Mieszkańcy okolicznych wsi i miasteczek, całymi rodzinami przychodzą na stadion, by dopingować swoje drużyny, gdzie presja wyniku jaka spada na pracujących tam „pro bono” trenerów i piłkarzy, bywa zaskakująco wysoka.

W połowie lat 90. w Casildi pojawił się jednak trener, który swoim zaangażowaniem i profesjonalizmem zaskakiwał wszystkich wokół. Ludzie byli jednak sceptyczni i powątpiewali, czy człowiek łączący pracę w banku z trenowaniem drużyny Alumni w ich regionalnej lidze, odniesie kiedyś sukces. Ale rygor, rewolucyjne pomysły taktyczne i odrobina szaleństwa doprowadziły go na sam szczyt. Zaczął od mistrzowskich skalpów w małej lidze Casildense, a dziś jest trenerem hiszpańskiej Sevilli. To Jorge Sampaoli.