Festiwal 2019

Trzeci Festiwal Filmów Piłkarskich Łódź, 29.05-2.06.2019

Festiwal Filmów Piłkarskich to wydarzenie filmowe prezentujące filmy fabularne i dokumentalne o tematyce piłkarskiej. Festiwal będzie towarzyszyć Mistrzostwom Świata FIFA U-20, których Polska będzie gospodarzem w maju i czerwcu 2019 roku.

Wyświetlimy filmy prezentujące piłkę nożną, jako dyscyplinę sportu, która uczy pokonywania barier, przezwyciężania własnych słabości, wymagającą hartu ducha, by odnieść sukces. Czasem sukcesem jest gra w wymarzonej drużynie, czasem strzelenie gola na podwórku, a czasem poradzenie sobie z własnymi problemami. Albo przynajmniej podjęcie takiej próby.

W programie znajdą się również fabuły i dokumenty, w których piłka nożna stanowi pretekst do ukazania ważnych problemów społecznych i obyczajowych. Uczą, jak ważna jest otwartość na drugiego człowieka, tolerancja, nieuleganie stereotypom…

Projekcjom dla dzieci i młodzieży będą towarzyszyć rozmowy o tym, że sam talent nie wystarczy, żeby osiągnąć sukces. Potrzebna jest praca, powstrzymywanie się od złych pokus, zachowanie równowagi między uprawianiem sportu a ważnymi życiowymi sprawami (rodzina, nauka, tryb życia). Nie każdy zrobi karierę Messiego czy Ronaldo, ale uprawianie sportu przyda się młodym ludziom już w dorosłym życiu.

Filmy wyświetlimy w kinie Kinematograf w Muzeum Kinematografii w Łodzi oraz w plenerze. Szczegółowy program już wkrótce.

PZPN logo

Patronat