CZYŚCI

29 czerwca 2017 eadmin

Maya Zinshtein to niewątpliwie reżyserka z fartem, który jest potrzebny i który wyróżnia wybitnych dokumentalistów. Podczas pracy nad filmem o Beitarze Jerozolima, jednym z najsłynniejszych izraelskich klubów piłkarskich, którym zarządzał ścigany przez Interpol za nielegalny handel bronią – Arkady Gajdamak, natrafiła na wyjątkowy moment w historii klubu. Nic tak bowiem nie oddziałuje na emocje mieszkańców Ziemi Świętej jak religia. A zwłaszcza islam i jego wyznawcy. Na prawicowych kibiców Beitaru, działa to w łatwy do przewidzenia sposób. Jak czerwona płachta na byka.

Rosyjski oligarcha, zniesmaczony przegranymi wyborami na burmistrza, postanawia jednak poddać testowi granice ich tolerancj i sprowadza z Czeczenii dwóch muzułmańskich piłkarzy – Zaura Sadajewa i Dżabraila Kadijewa. To policzek dla ultrasów Beitaru, którzy wypowiadają wojnę własnemu klubowi, a każdy piłkarz, który stanie w obronie czeczeńskich kolegów, jest uznawany za zdrajcę.

CZYŚCI/ Forever Pure

Izrael, Wielka Brytania, Norwegia, Irlandia / Israel, UK, Norway, Republic of Ireland, 2016, 87 min.,

reż./dir. Maya Zinshtein